TDoR Brazilia 2016, mai mult decât toată Europa la un loc

Articol preluat și tradus de pe site-ul de știri Planet Transgender.


133 de morți au fost jelite în Brazilia cu ocazia Transgender Day of Remembrance 2016, ceea ce înseamnă mai mult decât toată Europa la un loc, de când a început să se țină evidența.

În acest an (n.r. 2016) noi ne-am luat un angajament de a raporta actele de violență comise împotriva persoanelor transgender braziliene. Și am raportat aceste crime pentru ca restul lumii să le vadă, de multe ori în detalii grafice oribile.

Știm că postând despre violența din Brazilia în acest mod am pierdut sute de cititori, uitați-vă la numărul de partajări (shares), comparate cu cele de la începutul anului. Dar trebuie să facem asta.

Această listă nu poate cuprinde fiecare crimă sau sinucidere indusă de factorii sociali. Presa braziliană folosește genul incorect (misgendering) în mod uzual când se referă la victimele trans folosind numele lor din naștere ceea ce de multe ori face ca descoperirea morții lor să fie foarte dificilă dacă nu imposibilă. Pentru a onora genul autentic al victimelor, noi abreviem prenumele, mai puțin numele de familie ale victimelor care nu au fost respectate nici după moartea lor.

În medie o dată la trei zile o persoană transgender braziliană este împușcată, spânzurată sau arsă de vie. Dar crimele nu sunt niciodată comise în mod metodic, au loc în valuri, uneori fiind câte 3 sau 4 într-o zi. Și nu sunt în evidența vreunei agenții naționale deci în realitate dacă nu erau organizațiile LGBT nu ar fi știut nimeni, cu atât mai puțin să îi pese cuiva.

Această listă nu se dorește a fi exclusivă. Am folosit tehnologia de ultimă oră în această postare și ne-am împiedicat de câteva ori, cu regret ratând ziua limită de 20 noiembrie. Atât de multe persoane au fost ucise, dar le-am inclus pe toate chiar dacă am găsit doar o imagine a lor pe site-urile de socializare și iată de ce.

Canalele de știri braziliene și blogurile în mod uzual nu identifică corect genul victimei, le folosesc numele din naștere și de cele mai multe ori fac tot felul de clasificări ale crimelor în afară de a fi acte de transfobie.

Dar mulțumită editoarei Eduarda Santos și Rede Trans, un grup de campanie brazilian, tratamentul oribil al mass-media față de victimele trans s-a schimbat în mod semnificativ anul trecut. Vedem mai multe rapoarte de știri care identifică în mod corect victimele transgender. Chiar și unele premiere, cum ar fi inovativa urmărire penală sub noua lege braziliană a femicidului nou adoptată în onoarea Mariei da Penha. (n.r. legea se referă la victimele violenței domestice de gen feminin și se aplică acum și la persoanele trans-feminine)

Comunitatea noastră trans braziliană are nevoie să găsească o modalitate de a ieși din acest abis transfob. Atât de mulți sunt uciși pentru că sunt implicați în activități de mare risc precum drogurile sau prostituția. Unii ar putea argumenta că această decizie de a se implica în astfel de activități a fost libera lor alegere. Dar de cele mai multe ori nu este deloc o alegere liberă, ci din disperare și singura modalitate de a avea un venit.

Multe persoane trans ajung fără adăpost din perioada adolescenței, ostracizate de Biserica Catolică, evitate din antipatie de societate și neangajabile. Găsirea unui refugiu în lumea interlopă subterană este cea din urmă, dar, din păcate, de scurtă durată alternativă.

R.I.P.

Nota redacției: Fotografiile victimelor crimelor transfobe documentate de site-ul de știri Planet Transgender, care apar și pe harta interactivă, pot fi vizionate separat în articolul original. Nu am preluat fotografiile separat din respect pentru victime cât și pentru munca dificilă de documentare a acestor cazuri a prietenilor noștri de la Planet Transgender.

 


Articol publicat prima oară în Planet Transgender, preluat și tradus de Kayra Nuray, cu permisiunea redacției Planet Transgender.

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s