Transgender Day of Remembrance ♥ 20 noiembrie

Culegere de text, traducere și adaptare de Kayra Nuray.
Avertisment: articolul conține linkuri și către articole de presă mai puțin trans-friendly.

transgender-day-of-remembrance-facebook

Astăzi este Transgender Day of Remembrance. 20 noiembrie. Ziua internațională a comemorării victimelor trans ale violenței transfobe. Ziua în care ne plângem frățiorii și surioarele care au fost ucise de bestii cu chip de om, în special fete transgender, ucise pentru simplul motiv că au avut curajul de a fi ele însele.

În fiecare an, pe acest site se publică câte o listă interminabilă de persoane trans ucise, iar cifrele sunt alarmante și fiecare caz este sfășietor. Nu pot vorbi despre toți îngerașii ale căror vieți au fost curmate fără milă, dar voi prezenta cazurile a trei femei trans ucise cu bestialitate care pe mine m-au marcat teribil, și de fiecare dată când îmi aduc aminte de ele, mi se înlăcrimează ochii.

Pentru simplul motiv că erau transgender !
Pentru simplul motiv că erau femei !!
Pentru simplul motiv că trăiau !!!

Aducere-aminte: ♥ Laura Vermont ♥ – São Paulo, Brazilia, ucisă cu brutalitate de doi polițiști în iunie 2015

laura-vermont
Laura Vermont. Credit foto: Care2 Petitions

Laura Vermont, o fată transgender de 18 ani, a fost ucisă la finele lunii iunie 2015. Poliția din São Paulo a fost supusă unei anchete, fiindcă doi ofițeri de poliție au fost implicați în comiterea acestei crime. O examinare medicală a arătat că Laura a murit de hemoragie cerebrală. Trupul său a fost găsit cu plăgi înjunghiate și împușcate în braț.

Laura a mers la o petrecere pe 19 iunie, într-o vineri. Spre dimineața zilei de sâmbătă, se presupunea că a avut un conflict cu o altă persoană trans. Poliția a afirmat că ei au fost chemați de către ea în ajutor, dar că ea le-ar fi furat mașina, s-ar fi izbit într-un stâlp și s-ar fi lovit la cap în bordul mașinii, care ar fi dus la moartea ei. Unul din ofițeri se presupunea că ar fi împușcat-o în braț ca să o împiedice să fure mașina.

laurav
Laura ♥ sursa foto: Google Images

Dar versiunea poliției nu prea pare a fi corectă. Familia fetei spune că Laura nu știa să conducă și drept urmare nu ar fi putut să fure vehiculul poliției. Camerele de securitate din locul unde a murit Laura arată cum ofițerii de poliție băteau o persoană transgender. În plus, imagini video cu Laura mergând aiurea dezorientată și plină de sânge, probabil fugind de mașinile de poliție, arată fie că a) nu a furat deloc mașina sau b) a furat mașina, a abandonat-o, și a fost omorâtă în bătaie după.

Cei doi ofițeri ai Poliției Militare implicați, Ailton de Jesus, 43 ani, și Diego Clemente Mendes, 22 ani, inițial au mințit în timpul mărturiei, omițând faptul că unul din ei a împușcat-o pe Laura în timp ce ar fi încercat să o împiedice să fure mașina. Au fost arestați sub acuzația de fraudă procedurală și de sperjur dar li s-a acordat dreptul la cauțiune.

UPDATE: a existat o petiție online pentru ca să se facă dreptate în cazul Laurei și pentru ca acele brute care au ucis-o să fie condamnați. Însă nu s-a mai auzit nimic despre acest caz, petiția s-a închis și povestea tragică a Laurei s-a răcit. Să nu o uităm pe Laura!

Nota redacției: Brazilia are cea mai mare rată a crimelor comise împotriva persoanelor transgender din întreaga lume. Vă invităm să semnați această petiție online pentru a opri acest măcel.

Aducere-aminte: ♥ Raina Aliev ♥ – Dagestan, Rusia, ucisă fără milă pe motive religioase în octombrie 2016

39e6a8ba00000578-0-adam_aliev_became_raina_after_a_sex_change_operation_in_moscow_a-a-22_1477905453334
Raina ♥

O femeie transgender musulmană pe nume Raina a fost ucisă în Rusia la câteva zile după ce s-a căsătorit cu un bărbat, după ce tatăl ei a spus la televizor: „Aduceți-l aici și omorăți-l în fața ochilor mei!” referindu-se la fiica lui trans.

„Adam” Aliev a devenit Raina după o operație de schimbare de sex în Moscova, și a fost ucisă câteva zile mai târziu după nunta cu un bărbat pe nume Viktor. Omuciderea a avut loc după ce tatăl băiatului de 25 de ani cu care s-a căsătorit Raina, Alimshaikh Aliev a declarat unui post TV: „Să fie ucis, nu vreau să-l văd. Aduceți-l aici și omorâți-l în fața ochilor mei”.

Raina a făcut plângere la poliție pentru amenințarea cu moartea, potrivit presei ruse.

Încă este neclar unde a avut loc crima dar trupul victimei a fost tăiat în bucăți și era de nerecunoscut pentru cei ce o cunoscuseră. Victima provenea dintr-o familie cecenă care trăia în Dagestan, o regiune musulmană situată între Marea Caspică și Transcaucazia rusă.

Imediat după operația de schimbare de sex de la Moscova aproximativ acum o lună și jumătate, două luni, ceremonia de nuntă a avut loc câteva zile mai târziu, conform relatărilor. Televiziunea Ren TV, fără să ne surprindă, folosind genul incorect precum ucigașii ei, spunea „El a fost detestat pentru orientarea sa sexuală contrară tradiției și când și-a schimbat sexul a fost blestemat și a primit amenințări”.

Nunta cică a „șocat” localnicii după cum relata site-ul de știri Dialogul Rusesc (!) O vecină spunea că tatăl victimei a avut un așa-zis „infarct” când a descoperit că și-a schimbat sexul și că s-a căsătorit și a îndemnat lumea să o ucidă pe Raina.

39e6a92900000578-0-image-a-25_1477905477568

Un muftiu din Dagestan a fost citat de ziarul KP spunând: „Schimbarea de sex este complet interzisă, deoarece înseamnă că un bărbat va deveni femeie, și este total interzis în Islam, este un protest împotriva lui Allah. O asemenea operație este acceptabilă dacă persoana este intersex (n.r. am corectat noi termenul) și poate decide cărui sex vrea să aparțină. Dacă cineva își schimbă sexul pentru alt motiv, este blestemat, împreună cu chirurgul care a făcut operația”.

Nota redacției: Postul românesc de televiziune ProTV a preluat știrea din Daily Mail, și, de parcă nu era destul de tragică știrea, au arătat o totală lipsă de respect atât pentru identitatea victimei cât și pentru moartea ei, folosind termenul „un transsexual” în titlu și evitând a traduce corect titlul „a transgender muslim woman” din știrea originală, știre re-publicată pe 1 noiembrie, prima zi din Luna Conștientizării Existenței Persoanelor Trans (Trans Awareness Month). Astfel de acte de rea-voință din partea mass-media românești deja nu ne mai surprind însă sunt de condamnat deoarece contribuie la imaginea negativă ce o are publicul față de persoanele transgender și astfel contribuind la violența transfobă. Cu atât mai mult cu cât astfel de știri tragice apar la rubrica „șocant”, precum în presa transfobă rusă, presa românească arată că este de acord cu crima și astfel jignește comunitatea trans.

M-am simțit datoare să repar actul grosolan de transfobie al acestui post de televiziune care totuși ar trebui să aibă o anume prestanță, și să o comemorăm pe Raina așa cum se cuvine.

Update: Oare cine este mai vinovat de moartea Rainei? Ucigașii ei, sau tatăl ei care a cerut uciderea ei sau tatăl băiatului care a cerut același lucru la televizor? Sau însăși presa pentru că a difuzat aceste instigări la ură din partea celor doi? Sau poliția pentru că a ignorat plângerea Rainei? Oricum ar fi, Raina a fost nevinovată, având neșansa de a se naște transgender și de a-și întemeia o familie într-o regiune geografică unde ideea de „toleranță” este un concept străin.

Aducere-aminte: ♥ Hande Kader ♥ – Istanbul, Turcia, o eroină a comunității LGBT locale, devine martiră pe 12 august 2016

hande-kader-cinayeti
Hande Kader la Parada Gay 2015. Credit foto: bbc.com

Pe 12 August, Hande Kader, o tânără activistă turcoaică transgender, a fost găsită ucisă în Zekeriyaköy, o suburbie a orașului Istanbul. A fost violată și incendiată. Ferocitatea morții ei a provocat o furtună de proteste masive și un apel către autorități pentru o prevenire mai eficientă și combatere a violenței îndreptate împotriva persoanelor LGBTI.

hande-kader
Hande ♥

Hande Kader ținea o veritabilă campanie pentru drepturile persoanelor din comunitatea LGBTI din Turcia. Mai mereu era în fața demonstrațiilor stradale care subliniau numărul mare de crime transfobe din Turcia care rămâneau nepedepsite. În 2015, poliția a împrăștiat mulțimea de la Parada Gay din Istanbul folosind tunuri de apă și au lovit-o cu jetul de apă pe Hande care era în fața mulțimii. Evenimentul anual Gay Pride a fost interzis pe motiv că, chipurile, siguranța participanților nu putea fi garantată. Deci când poliția a încercat să disperseze Parada, Hande Kader s-a așezat pe asfalt în fața lor în semn de protest. Gestul acesta a transformat-o în eroina comunității LGBTI din Turcia. Ba mai mult, a adresat un mesaj nu numai pentru Guvernul Turciei dar și pentru presa turcească de la Paradă:
„Voi luați poze, dar nu le publicați! Nimeni nu ne aude vocile!”
(fragment preluat de aici)

hande-kader-instanbul-protest
Protest în Istanbul față de uciderea lui Hande. Foto: Ozan Kose/AFP/Getty Images

Ca multe alte fete din comunitatea trans din Turcia, Hande era lucrătoare sexuală deoarece nu avea de ales. Avea nevoie de bani ca să plătească operația de reatribuire a sexului, avea nevoie de bani ca să trăiască. „Ei nu ne dau locuri de muncă, ei nici măcar nu ne lasă să închiriem o casă sau un apartament într-un cartier decent. Deci suntem nevoite să căutăm locuințe în cartiere rău-famate”, explica Michelle Demishevich, o jurnalistă și activistă transgender, prin email. „În fiecare zi mă întreb care din noi va urma să moară”, adaugă ea. „Nici măcar nu mai țin minte numărul de înmormântări la care am participat în ultimii ani”.

Turcia are cea mai mare rată de crime transfobe decât oriunde altundeva în Europa. Crima comisă împotriva lui Hande a creat o undă de șoc și de conștientizare chiar în segmente ale societății care era complet oarbă față de problemele persoanelor trans. În ciuda stării de urgență instituită în țară, sute de oameni s-au adunat în multe orașe ca să o comemoreze pe Hande Kader și să ceară o îmbunătățire urgentă a legilor. Pe unul din bannere din timpul protestelor scria „În fiecare zi mai pierdem pe cineva dintre noi”.
(fragment preluat de aici)
Știrea pe această temă a apărut și în presa turcă.

UPDATE: Asociația TRANSform a avut inițiativa de a o comemora pe Hande la Ambasada Turciei din București, duminică 20 noiembrie 2016, în cadrul unui eveniment privat, invitați fiind membri ai comunității LGBT și aliații. Evenimentul însă nu a mai avut loc, deoarece Ambasada Turciei nu a mai dat nici un răspuns către TRANSform…

***

Moartea acestor îngerași nu este în zadar! Nouă ne pasă! Odihniți-vă în pace și în iubire și în putere ♥ R.I.P. ♥ Rest in Love ♥ Rest in Power ♥

#TransLivesMatter
#TransWomenAreNotMen
#GirlPower


Culegere de text, traducere și adaptare: Kayra Nuray

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s