Marșul Dumnezeu nu face politică

dzeunufacepoliticaSâmbătă, 19 noiembrie 2016, va avea loc la București primul marș LGBT pe tematică politică, în Piața Romană din București cu începere de la orele 14:00, o premieră pentru comunitatea LGBT din România, organizat de Asociațiile TRANSform și MozaiQ. Legat de eveniment, vă prezentăm mai jos comunicatul de presă de pe pagina web a Asociației MozaiQ și de pe pagina de Facebook a evenimentului „Marșul Dumnezeu nu face politică”.

Comunicat de presă al Asociațiilor MozaiQ și TRANSform, 16 noiembrie 2016

„Sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 14:00, în Piata Romană, București, comunitatea LGBT și susținătorii drepturilor egale ies în stradă pentru a transmite un semnal politicienilor care, aflați în campanie electorală, recurg la discursuri populiste și se angajează să susțină organizarea în cel mai scurt timp a referendumului cu privire la modificarea definiției familiei din Constituția României.

Mesajul manifestanților este un apel la egalitate și corectitudine: drepturile omului nu sunt negociabile, iar separaţia dintre stat şi Biserică este un principiu constituţional de bază. Politicienii au datoria să asculte toate grupurile din societate şi să îi reprezinte pe toţi cetăţenii aşa cum se cuvine.

Modul în care partidele politice au înțeles până acum să abordeze tema importantă a modificării Constituției nu a facilitat dezbaterea deschisă, care să-i includă pe toți factorii afectați de o astfel de schimbare radicală. Într-o societate democratică, modificarea actului fundamental al unei națiuni este rezultatul unei dezbateri reale. Conform articolului 29, alineat 5 din Constituție, cultele sunt autonome față de stat, iar modificarea regimului constituțional pentru a include principii religioase în actul fundamental ar putea reprezenta un precedent periculos.

Astăzi, conform ILGA Europe, România se află pe locul 34 în Europa în materie de protecție a minorităților sexuale și de gen. Demersul Coaliției pentru Familie nu a făcut decât să creeze o și mai mare aversiune față de persoanele LGBT. Violența și discriminarea sunt realități zilnice cu care se confruntă persoanele LGBT și care au luat amploare în urma acțiunilor Coaliției pentru Familie din ultimul an.

Mai mult, Coaliția pentru Familie a dat publicitatii un document intitulat “50 de măsuri pentru familie”, care arată că agenda acestei organizații nu se limitează doar la comunitatea LGBT. Dacă astăzi nu ieșim in stradă pentru a apăra drepturile civile ale persoanelor LGBT, mâine Coaliția pentru Familie ne va propune restricționarea drepturilor reproductive ale femeilor, inclusiv avortul, modificarea regimului divorțului, a legislației penale sau chiar a regimului de taxare.

Campania Susțin LGBT

Asociația Lindenfeld

Asociația MozaiQ

Asociația TRANSform”

Evenimentul este prezentat pe Facebook astfel:

„Ai tot auzit în ultima vreme despre Coaliţia pentru Familie şi despre încercarea lor de a modifica Constituţia şi a interzice căsătoriile gay. Pe diverse canale, reprezentanţii acestora îţi vorbesc despre “familie tradiţională”, “valori strămoşeşti” sau credinţă. Politicienii li s-au alăturat cu voioşie. În ce societate ne dorim să trăim, una în care diferite grupuri sunt marginalizate şi demonizate, sau într-o societate deschisă, în care ne respectăm reciproc şi ne preţuim ca cetăţeni egali în faţa legii?

Pe 19 noiembrie, vino alături de noi în Piața Romană (colț cu str. Căderea Bastiliei) pentru a spune răspicat #SusținLGBT și a transmite un semnal politicienilor care se află săptămânile acestea în campanie electorală, că drepturile omului nu sunt negociabile şi că separaţia dintre stat şi Biserică este un principiu constituţional de bază. Politicienii au datoria să asculte toate grupurile din societate şi să îi reprezinte pe toţi cetăţenii aşa cum se cuvine.

Indiferent dacă eşti sau nu ataşată cauzei LGBT, te aşteptăm alături de noi pentru că atunci când drepturile unor cetăţeni sunt puse sub semnul îndoielii, drepturile fiecăruia dintre noi sunt în pericol. Astăzi e vorba despre comunitatea LGBT, însă la fel de bine mâine poate fi despre drepturile reproductive ale femeilor, despre divorţ, modificarea legislaţiei penale sau a sistemului de taxare. #SusținLGBT”

n.r. Revenim cu detalii după eveniment.

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s