10 femei trans pioniere despre care sigur nu ați învățat la ora de istorie

Conține fragmente din articolul original publicat în Autostraddle de catre în data de 15 noiembrie 2015.

Este Trans Awareness Week (Săptămâna conștientizării existenței persoanelor trans), din cadrul Trans Awareness Month (Luna conștientizării existenței persoanelor trans) care culminează cu Transgender Day of Remembrance (Ziua comemorării persoanelor trans victime ale transfobiei) pe data de 20 noiembrie. Cu această ocazie, începem o serie de articole speciale dedicate acestei săptămâni, articolul de față fiind o traducere parțială a articolului original publicat în revista Autostraddle.

Se pare că atunci când oamenii vorbesc despre primele persoane trans pioniere ale istoriei, auzim doar două nume – Lili Elbe și Christine Jorgensen. Lucrurile se îmbunătățesc și acum discutăm de asemenea despre lideri ai TWOC (n.r. Trans World Corporation) precum Sylvia Rivera și Marsha P. Johnson. Deși este adevărat că Elbe și Jorgensen sunt personaje istorice importante, și deși este important că Rivera și Johnson sunt legende cărora le datorăm lumi, este de asemenea important să discutăm și despre alte femei transgender care ar putea fi mai puțin bine-cunoscute, dar care au avut propriul lor impact asupra istoriei persoanelor trans. […]

1. Mary Jones

petersewallymanmonster
Litografie foarte transmisogină tipărită în ziarele newyorkeze în timpul procesului lui Mary Jones.

Primul nostru personaj provine tocmai din anul 1836. Mary Jones a fost o lucrătoare sexuală negresă în New York a cărei poveste este una din cele mai timpurii despre o femeie trans din Statele Unite ale Americii. În vara anului 1836, Jones a fost arestată după ce un client bărbat s-a culcat cu ea. Vedeți voi, ea nu a fost doar o lucrătoare sexuală ci și o hoață de buzunare, și furase 99 dolari (echivalentul a 2.600 de dolari în zilele noastre, you go girl) de la un muncitor zidar alb pe nume Robert Haslem. Când a fost arestată, poliția a percheziționat-o și au descoperit că nu era o femeie cisgender (n.r. biologică). Procesul lui Jones a devenit rapid un subiect fierbinte în oraș, căci a apărut la tribunal îmbrăcată ca femeie în haine elegante și a explicat curții, „Eu mereu am mers la petreceri printre oamenii de culoarea mea îmbrăcată așa – și în New Orleans mereu mă îmbrăcam așa”. De asemenea ea se pare că avea abilitatea de a păcăli bărbații să creadă că fac amor cu o femeie cisgender […] Deci ori bărbații din anii 1830 erau excepțional de lipsiți de discernământ în ce privește corpurile femeilor ori ei se foloseau de orice scuză găseau ca să explice de ce făceau sex cu o femeie transgender. Sau probabil amândouă. Curtea a avut, fără să ne surprindă, o atitudine oribilă față de ea, râzând, aratând cu degetul sau chiar tragându-i jos peruca la un moment dat. Ea a fost în final condamnată la cinci ani de închisoare cu executare în penitenciarul Grand Larceny.

2. Frances Thompson

tumblr_inline_nphpu04lsg1qib5ep_500
Ilustrație a revoltelor din Memphis

Frances  Thompson, o fostă sclavă, este posibil să fie prima femeie transgender care să depună mărturie în fața unui comitet de congres în Statele Unite. În anul 1866 a depus mărturie în fața unui comitet care investiga o revoltă care a avut loc în orașul Memphis, Tennessee. Timp de trei zile în luna mai 1866, albii s-au revoltat pe tot parcursul unei reuniuni a comuniunii sclavilor emancipați din Memphis. Cel puțin 48 de afro-americani au fost uciși și aproape 80 în plus au fost răniți, iar cinci femei au mărturisit că au fost violate. Frances a mărturisit că șapte protestatari albi au intrat cu forța în locuința pe care o împărțea cu o altă fostă sclavă, Lucy Smith. După ce protestatarii au cerut să aibă “niște femei cu care să se culce”, le-au violat atât pe Frances cât și pe Lucy. Zece ani mai târziu, Frances a fost arestată “fiind un bărbat îmbrăcat în haine femeiești”. Arestarea ei pentru “travestism” a fost un motiv folosit de ziarele din Memphis ca să-i defăimeze numele și ca să discrediteze mărturia ei că a fost violată.

3. Lucy Hicks Anderson

lucy-hicks-anderson

Născută în 1886, Lucy Hicks Anderson este una din cele mai timpurii luptătoare pentru egalitatea în drepturi privind căsătoria în Statele Unite. A crescut în Kentucky, unde a început să se prezinte ca o fată și și-a ales numele Lucy de la o vârstă fragedă. Mai târziu s-a mutat în Texas, apoi la New Mexico, unde s-a căsătorit cu Clarence Hicks, apoi în California unde a trăit în Oxnard și conducea un bordel. După ce a divorțat de Hicks în 1929, ea s-a recăsătorit cu Reuben Anderson, un soldat, în 1944. Faptul că a semnat certificatul de căsătorie cu el a condus la acuzații de sperjur împotriva ei, întrucât ea a jurat că nu există „obiecții legale” pentru căsătorie. A declarat reporterilor, „Sfidez orice medic din lume, pentru a dovedi că eu nu sunt femeie. Am trăit, m-am îmbrăcat, comportat exact cum sunt eu, o femeie”. Totuși, a fost găsită vinovată de sperjur și mai târziu de fraudă deoarece primea alocație de la stat ca fiind soția unui soldat din Armata americană.

4. Coccinelle (Jacqueline Charlotte Dufresnoy)

esterne131214481310123737_big

Coccinelle (cuvântul franțuzesc pentru buburuză) era numele de scenă al Jacquelinei Dufresnoy, o actriță franțuzoaică, animatoare, cântăreață și activistă, și una dintre primele persoane care au fost larg mediatizate pentru reușita unei operații de schimbare de sex în Europa.  Nascută la Paris în 1931, Jacqueline a început să ia hormoni în 1952 și și-a făcut debutul ca animatoare în anul următor. A devenit foarte repede populară și s-a alăturat celorlalte animatoare transgender faimoase, April Ashley, Marie-Pierre Pruvot și Amanda Lear în mod regulat la clubul de noapte Le Carrousel de Paris. A devenit atât de populară încât a apărut în mai multe filme, iar un cântăreț italian, Ghigo Agosti, i-a dedicat un cântec și a aparut în propria ei revistă, „Cherchez la Femme”.coccinelle După ce și-a făcut operația de schimbare de sex, Franța a modificat legislația ca să permită schimbarea certificatelor de naștere după operațiile de schimbare de sex. Primul ei mariaj de asemenea a consacrat dreptul la căsătorie pentru persoanele trans în Franța. De asemenea tot ea a înființat grupul de sprijin pentru persoanele trans numit „Devenir Femme” și a ajutat la înființarea Centrului pentru Ajutor, Cercetare și Informare pentru Transsexualism și Identitate de Gen.

5. Louise Lawrence

kinsey-inst-louise-lawrence-with-cigarette
Louise Lawrence cu țigareta – grație Institutului Kinsey, Universitatea Indiana

Louise a început să trăiască full-time ca femeie în anii 1940 în San Francisco. Acolo ea a lucrat ca artist și ca administratoare a unui bloc de apartamente pentru femei, unde a trăit cu partenera sa, o femeie pe nume Gay. În decada următoare ea a creat o rețea de corespondență cu o mare acoperire împreună cu alte persoane transgender pe tot teritoriul Statelor Unite și al Europei care a pus bazele pentru o eventuală lista de abonați a Virginiei Prince pentru revista „Transvestia”. Louise Lawrence a colaborat atât alături de Alfred Kinsey cât și Dr. Harry Benjamin pentru munca lor cu persoanele trans. Munca ei de a conecta oamenii trans în întreaga lume a fost extrem de importantă în crearea de organizații pentru persoanele trans și pentru comunicare, într-un moment în care aceste lucruri nu existau cu adevărat.

6. Carlett Brown

carlett-a-brown
Carlet Brown pe coperta 1 a revistei Jet Magazine

La scurt timp după ce operația de schimbare de sex a Christinei Jorgensen a fost intens mediatizată la finele anului 1952, o altă femeie, Carlett Brown, a găsit de cuviință să se supună unei proceduri similare. Brown era veterinar afro-american a Marinei Americane care lucra ca imitatoare a sexului feminin și ca “shake dancer” în cluburi de noapte. Cât timp a fost în Marină, ea a descoperit că este intersex, și deși doctorii i-au sugerat să aibă o operație pentru a deveni un „bărbat tipic”, în schimb ea a decis că vrea să aibă același tip de operație ca și Christina. A întâmpinat o problemă când a descoperit că țările care ofereau acest tip de operații chirurgicale nu permiteau naționalilor altor țari să se supună acestui tip de intervenție chirurgicală. Planul ei era de a călători în Europa și de a renunța la cetățenia americană, spunând că „îmi doresc numai să devin femeie cât mai curând cu putință, atâta tot. Voi deveni cetățean al oricărei țări care îmi va permite tratamentul de care am nevoie și să fiu operată”. Cu toate acestea, înainte de a putea părăsi țara prima oară a fost arestată datorită unei legi anti-crossdressing (n.r. anti-travesti) și ulterior nu i s-a permis să plece pentru că i s-a impus plata a 1.200 de dolari impozit din urmă. Povestea ei a fost documentată în revista Jet Magazine, care a prezentat-o, de asemenea, pe Sir Lady Java, și după aceea ea a fost obligată să plătească impozitele din urmă, iar povestea ei s-a răcit.

7. Sir Lady Java

sir-lady-java-redd-foxx2
Sir Lady Java protestând la clubul Redd Foxx, imagine din Jet Magazine

Născută și crescută in New Orleans, Java s-a mutat mai târziu la Los Angeles unde a devenit senzațională datorită formelor sale 38-24-38, și datorită talentului de a cânta, pentru imitările sexului feminin și pentru dans. Se zvonea că ar fi avut înâlniri amoroase cu Redd Foxx și Sammy Davis, Jr. A contestat în mod public „Regula nr. 9” a orașului, legea care interzicea travestiul, în perioada când lucra la un club legendar al comediantului Redd Foxx din Los Angeles. Poliția din Los Angeles (LAPD) a amenințat cu închiderea clubul lui Foxx, și așa aparițiile pe scenă ale lui Java au fost anulate. În 1967, în orice caz, ea a lucrat împreună cu ACLU (American Civil Liberties Union) pentru a argumenta că legea era neconstituțională și că o împiedica să câștige un venit stabil. Contestarea legală a fost respinsă, cu toate acestea, datorită unei tehnicalități, dar a avut o largă acoperire în publicațiile pentru gay și pentru negri, atrăgând o importantă atenție asupra acestei legi discriminatorii. Sir Lady Java este în viață și în ziua de azi.

8. Crystal LaBeija

the-queen_doc_1968_006-640x432
Crystal LaBeija în documentarul „The Queen”

Fondatoarea Casei LaBeija, probabil prima de acest gen de pe scena ballroom-ului din New York, legendara Crystal LeBeija este faimos prezentată în filmul documentar din anul 1968 intitulat „The Queen” și chiar își face apariția în creditele de deschidere ale show-ului „Transparent” al Amazon Prime. Documentarul prezintă concursul de frumusețe Miss All-American Camp din 1967 unde LaBeija a strigat către gazda Flawless Sabrina, 3crystallabeijaspunând că balul a fost rasist și aranjat, după ce o Regină drag albă, pe nume Rachel Harlow, a fost declarată câștigătoare. A înființat Casa LaBeija prin anul 1970 sau prin 1972 când o altă Regină drag, Lottie, a rugat-o să promoveze un bal de drag queens împreună cu ea. LaBeija a fost de acord când „Lottie a îndulcit propunerea prin a o convinge pe Crystal că ar trebui să inițieze un grup numit Casa LaBeija, cu Crystal supranumită ca ‘Matroana'”. Ar fi putut fi ceva precum o șmecherie de PR dar a început o revoluție.

9. Angie Xtravaganza

anji-xtravaganza
Angie Xtravaganza în documentarul „Paris is Burning”

Matroană de multă vreme a legendarei Case Xtravaganza, prima Casă latino de marcă de pe scena ballroom-ului din New York. A apărut în filmul documentar „Paris is Burning”, pentru care a primit trofeul Matroana Anului (Mother of the Year), film în care ea povestea despre Casa ei și despre „copiii” ei. Când a înființat Casa Xtravaganza era cea mai tânără dintre matroanele legendare dintr-un grup format din ea însăși, Pepper LaBeija (care și-a schimbat numele mai târziu în Crystal LaBeija), Avis Pendavis, Dorian Corey și Paris Dupree. A murit în New York la vârsta de 27 de ani datorită unor complicații SIDA și a unei boli de ficat. A rămas matroană până la finalul finalului, și spre sfârșitul vieții sale îi plăcea să spună că, “Nu am nici un regret. Nici o Regină drag nu s-a descurcat ca și mine. Nu sunt o frumusețe, dar am clasă”.

10. Dorian Corey

dorian_corey
Dorian Corey în „Paris is Burning”

Dorian este vocea călăuzitoare a filmului „Paris is Burning” al lui Jennie Livingston, formulând „legea” despre ce înseamnă nuanța, faima, frumusețea, casele de drag și viața în general, toate astea în timp ce se afișează pe sine în mod uzual. În afara filmului „Paris”, ea era matroana Casei Corey și a fost o participantă legendară la balurile de drag din New York unde devenise faimoasă pentru costumele sale extravagante și astfel a câștigat peste 50 de premii pentru locul I de-a lungul vieții ei. Ea dă replicile finale emoționante din film, spunând, „Mereu am avut speranța de a fi o stea. Dar pe măsură ce îmbătrânești, țintești un pic mai jos. Toată lumea vrea să facă impresie bună, unii își și lasă amprenta asupra lumii. Apoi te gândești, că îți lași amprenta asupra lumii dacă doar treci prin ea, și câțiva, puțini, își amintesc de numele tău. Apoi ai lăsat o amprentă. Nu trebuie să remodelezi întreaga lume. Eu cred că este mai bine doar să te bucuri de ea. Plătește-ți dările, și doar bucură-te de ea. Dacă tragi o săgeată și se duce foarte sus, URAAA pentru tine”.


Traducerea: Kayra Nuray

N.R. Casele de drag queens și spectacolele de drag din America sunt considerate a fi reprezentative de către comunitatea trans din State, cultura drag fiind foarte bine dezvoltată și adânc înrădăcinată acolo timp de decenii.

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s