Combaterea considerentelor anti-transgender

Publicat prima oară pe huffingtonpost.com de Brynn Tannehill (Director of Advocacy, SPARTA)

gender_equality_by_emkei_dv-d4n1ove
De la publicarea celui mai recent articol de copertă al revistei Time, ”The Transgender Tipping Point” (n.r. traducere aproximativă – ”Punctul în care chestiunea transgender se dă peste cap”), a avut loc în replică o revărsare de articole opozante, figurând inclusiv în Chicago Sun-Times și în Wall Street Journal, precum și online pe site-uri web conservatoare precum The Federalist. Atacurile urmează un set previzibil de aspecte centrale, care se bazează pe o lipsă de cunoștințe științifice a cititorului. Cu toate acestea, examinate din perspectiva consensului medical revizuit și a legii, aceste puncte eșuează în totalitate.

”Persoanele transgender sunt prin definiție tulburate mintal.”

Organizația răspunzătoare pentru definirea a ceea ce este sau nu o tulburare psihiatrică, Asociația Americană de Psihiatrie, are de spus următorul lucru (traducere) referitor la subiect (via DSM-5):

Este important de notat că nonconformarea la normele de gen nu este în sine o tulburare mintală. Elementul critic al disforiei de gen este prezența suferinței clinic semnificative asociată condiției.

Pe scurt, persoanele care au definit noțiunea de ”tulburare psihiatrică” resping categoric afirmația că o identitate transgender este intrinsec tulburată.

purpose-chromosomes_731f4326726725”Cromozomii definesc mereu sexul și genul.”

Cauzele identității de gen neconforme cu sexul biologic pot fi: sindromul de insensibilitate la hormonii androgeni (sindromul Morris), sau deficiență de 5-alpha-reductază, sau sindromul Swyer, ori mozaicism genetic, ori deficiență de 17-beta-hidroxisteroid-dehidrogenază, sau virilizare indusă de progesteron, sau expunere prenatală la dietilstilbestrol, sau oricare din o serie largă de variații endocrine, datorită cărora o persoană poate să aibă cromozomi care nu corespund caracterelor sexuale primare sau identității de gen.

O femeie cu cromozomi XY s-a dezvoltat ca o femeie normală, a trecut prin pubertate spontană, a atins vârsta menstruării, a menstruat în mod regulat, a trecut prin două sarcini neasistate, și a născut o fată cu cromozomi 46, XY cu disgeneză gonadală completă.

”Identitățile transgender sunt o iluzie.”

O identitate transgender nu corespunde definiției psihiatrice a iluziei, și nici nu a fost vreodată  înregistrată astfel în DSM.

”Nu există nicio dovadă că poți avea un creier de femeie într-un corp de bărbat și viceversa”

De fapt, există dovezi foarte puternice (traducere) despre originile biologice ale identităților transgender. Din Chung și Auger, Jurnalul European de Fiziologie, 2013:

Diferențierea dependentă de gen a creierului s-a detectat la toate nivelurile de organizare – morfologică, neurochimică și funcțională – și s-a dovedit a fi controlată în principal de diferențele sexuale din nivelurile hormonilor steroidieni gonadali în perioada prenatală.

Din Swaab și Bao, Neuroștiință în Secolul 21, 2013

Identitatea de gen (convingerea apartenenței genului masculin sau feminin), orientarea sexuală (hetero-, homo-, sau bisexuală) … sunt programate în creierul nostru în perioada dezvoltării timpurii. Nu există nicio dovadă că mediul social postnatal are un efect crucial asupra identității de gen sau a orientării sexuale.

Din Jürgensen, et al., Jurnal al Endocrinologiei și Metabolismului Pediatrice, 2010:

Există dovezi puternice că o concentrație mare de androgeni duce la comportament tipic masculin și aceasta influențează de asemenea identitatea de gen.

Identitățile transgender par a fi o veritabilă discrepanță între caracterele sexuale primare și fenotipii neurologici din perioada dezvoltării prenatale.

”Dr. Paul McHugh, pensionat din psihiatrie de la Spitalul John Hopkins…”

Doctorul McHugh este un autodescris ortodox catolic ale cărui opinii radicale sunt bine documentate. În rolul său de membru al comitetului de evaluare în cadrul Conferinței a Preoților Catolici ai Statelor Unite, a promovat ideea că scandalul abuzului sexual catolic nu este o problemă de pedofilie ci de ”prădare homosexuală a tinerilor catolici americani.” A depus un memoriu legal în favoarea Propunerii 8 bazând pe faptul că homosexualitatea este o ”alegere.” Pe lângă aceasta, McHugh a fost în favoarea obligării unei fetițe de 10 ani, însărcinată datorită unui viol, să ducă sarcina la termen.

Dacă doriți o analiză detaliată a modurilor în care doctorul McHugh a răstălmăcit date, contrafăcut studii, emis detalii semnificative din cercetările sale, și nu este mai mult decât un element marginal disconsiderat în propriul domeniu, puteți citi asta aici, aici, aici, aici, aici și aici. Nicio organizație medicală seculară sau organizație pentru sănătatea mintală nu este de acord cu el. Până și propriul lui (fost) departament a denunțat poziția lui în depunerea de mărturie în fața senatului statului Maryland.

Cazurile juridice care privesc problematica medicală transgender au găsit că rezultatele sale nu sunt convingătoare.

Pe scurt, Paul McHugh este Mark Regnerus al problematicii transgender.

1450978824-landscape-1450975248-gettyimages-469286108
Protest în S.U.A. împotriva violenței transfobe, cu referire la sinuciderea lui Leelah Alcorn, o fată transgender de 17 ani

”Statisticile privind rata de suicid a persoanelor transgender dovedesc că sunt instabili mintal.”

Este acceptat în comunitățile medicale, sociologice și ale sănătății mintale că aceste statistici nefavorabile reflectă o combinație de stres de apartenență la un grup minoritar stigmatizat și lipsa accesului la servicii medicale susținătoare. Odată cu accesul la un mediu susținător și la servicii medicale, calitatea vieții a persoanelor transgender (inclusiv sănătatea mintală) nu diferă semnificativ de cea a populației generale.

”Aceste persoane au nevoie de consiliere psihologică pentru a le corecta identitatea, nu de intervenții medicale.”

Toate organizațiile majore de sănătate mintală din Statele Unite sprijină accesul la îngrijire medicală susținătoare. Aceasta se datorează deceniilor de studii medicale care au demonstrat că este cea mai eficientă metodă de combatere a disforiei de gen.

S-a demonstrat pe deplin că îngrijirile medicale susținătoare sunt eficiente și cu efect clinic benefic în cazul indivizilor cu disforie de gen. Studii ulterioare arată un efect postoperator indubitabil benefic al operațiilor de reatribuire a sexului în materie de bunăstare subiectivă, cosmetică și funcțiune sexuală (DeCuypere et al., 2005; Gijs & Brewaeys, 2007; Klein & Gorzalka, 2009; Pfafflin & Junge, 1998). Operațiile de reatribuire a sexului au contribuit demonstrabil la reducerea atentatelor de suicid și abuzului de droguri în populații post-operatorii. (C. Mate-Kole et al., 1990). În studiile în care s-au refuzat serviciile medicale susținătoare, s-au observat rezultate semnificativ mai rele (Ainsworth & Spiegel, 2010; C. Mate-Kole et al., 1990).

În plus, consilierea cu scopul de a schimba identitatea de gen s-a găsit a fi atât ineficientă cât și potențial nociv. Colectivul de experți în domeniul îngrijirii persoanelor transgender, WPATH, are următorul lucru de spus referitor la schimbarea identității de gen a unei persoane:

Tratamentul care are ca scop schimbarea identității și expresiei de gen pentru a alinia aceasta cu sexul atribuit la naștere s-a încercat în trecut fără succes (Gelder & Marks, 1969; Greenson, 1964), îndeosebi pe termen lung (Cohen-Kettenis & Kuiper, 1984; Pauly, 1965). Un asemenea tratament nu mai este considerat etic.

În 2012, ca urmare a eșecurilor anterioare și efectelor nocive observate, Asociația Psihoanalitică Americană a emis următoarea declarație privind încercarea de schimbare a identității de gen:

Tehnica psihanalitică nu cuprinde tentative deliberate de ”convertire,” ”reparare,” schimbare sau modificare a orientării sexuale, identității de gen sau a expresiei de gen. Eforturi direcționate astfel sunt împotriva principiilor fundamentale ale tratamentului psihanalitic și adeseori rezultă în suferință psihică substanțială prin consolidarea atitudinilor dăunătoare internalizate.

Instanțele au început și ele să recunoască asta. Tribunalele Federale din New Jersey și cele din Al Nouălea Circuit au căzut de acord asupra faptului că afirmațiile partizanilor terapiei reparative nu sunt susținute de știință. Tribunalul regional din New Jersey permite de asemenea reclamanților să ceară daune pentru vătămări cauzate de terapii reparative.

În același timp, un studiu nou al Institutului Williams asupra consilierii psihologice pentru minorități sexuale arată că toți cei care au obținut consiliere din partea unui mentor religios sau spiritual (care este mai probabil să îndemne la schimbare) au fost mai predispuși atentatelor de suicid decât cei care nu au urmat niciun fel de tratament.

”E o nebunie că am putea pierde!”

Pe lângă faptul că oprimarea nu este văzută bine în societatea noastră, medicina și organizațiile pentru sănătatea mintală urmează cercetări revizuite atunci când elaborează politici. Din fericire, tribunalele se lasă pe mâna experților în domeniu, la rândul lor, și nu cea a ideologilor, a persoanelor care își falsifică studiile, sau a ‘învățaților’. Totul izvorăște din faptul că majoritatea dovezilor științifice autentice contrazic considerentele extremei drepte în privința problematicii transgender.

Sursa: huffingtonpost.com
Traducerea: Leo Țiței

Anunțuri

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s